pretraga na internetu

Koja je budućnost pretraga na internetu?

Pretraga na internetu – evolucija

Pretraga na internetu konstantno evoluira što u prijevodu znači da se prilagođava vašim potrebama. Čini više od puke pretrage na internetu koja vam daje hrpu poveznica (linkova).

Potrošači nisu zainteresirani za puku pretrage interneta već samim pretraživanjem navigiraju između poveznica, kanala i uređaja. Stoga pretraživači poput Google osmišljavaju nove načine pretraga na internetu – inovativne pretrage koje će vam donijeti relevantnije rezultate.

Sve te novosti u pretraživanju su bile prisiljene evoluirati pojavom pametnih telefona. U svijetu trenutno se bilježi porast u internetskim pretragama u korist mobilni uređaja naspram PC-a u omjeru 3:1 i predviđanja su da će porast do 2017. godine biti 5:1.

Pretraživanje na internetu

Povećanje udjela u tržištu baziranom pretragama putem uređaja.
UređajPovećanje prodaje uređaja i udjel na tržištu u 2014. godiniPredviđanje povećanje prodaje uređaja i udjel na tržištu u 2017. godiniPovećanje / smanjenje pretrage na internetu po uređajima 2014-2017
Stolno računalo (PC)8,6%5%-8,4%
Prijenosno računalo (Laptop)11,6%8%+8,7%
Tablet14,6%16,5%+78,9%
Pametni telefoni (Android, iPhone i Microsoft)65,1%70,5%+71,1%
Ukupno100%100%58,1%

Kako prodor u tržištu pametnih telefona nezaustavljivo raste mobilni uređaji postavju fokus pretraživača. Time prilagođavaju svoje tražilice i rezultate pretrage za te uređaje kako bi olakšali pretragu na internetu korisnicima i zadržali ih.

Također usluga oglašavanja putem Bing pretraživača zvana Bing Ads, bilježi isti momentum odnosno rast u mobilnom pretraživanju od 155% u prošlom kvartalu, te trenutno mobilno pretraživanje predstavlja 1/3 svih pretraga na Yahoo Bing mreži.
A pametni telefoni su tek početak, skorom pojavom Google naočala, satova i drugih uređaja rast pretraga na internetu biti će kontinuiran.

Stoga je važno vašu web stranicu prilagođavati svakodnevno kako bi bili visoko pozicionirani kod Google i drugim pretraživačima. Te pratili konkurenciju jer na taj način danas u digitalnom svijetu dolazite do mnoštva klijenata širom Hrvatske, regije i svijeta te povećavate vaš rast prihoda.

Što to znači za oglašivače

Putem vaših pretraga na internetu više signala i podataka s vaših telefona završava u bazama podataka pretraživača, te im to govori, tko pretražuje, što pretražuje i od kuda pretražuje što osigurava učinkovitiju platformu za oglašivače.
Prateći vaše ponašanje, interakciju pretraga na internetu omogućava uvid u vašu lokaciju, gdje se krećete, te koji su vaši interesi. Putem tih obrazaca možemo ponuditi vaš proizvod putem našeg internet marketinga. Točno onim ljudima koji su u blizini vaše trgovine, imaju interese za vaše proizvode. Tako učinkovito gradite svoju klijentelu.