Adobe Flash plugin

Adobe Flash odlazi u povijest

Nudimo 4 razloga zašto Adobe Flash odlazi u povijest

Posljednjih 7 dana za Adobe Flash plugin nisu bila dobra. Točnije bili su katastrofalni. Prvo je stigao dan kada je posebno ranjiv bio Adobe Flash plugin za hakerske napade i to u toj mjeri da je Modzilla morala ugasiti podršku za sve starije verzije Flash plugina kompletno sve dok se ne popravi puling.

Još gora vijest je stigla od strane Youtube, s obzirom da su najveći korisnici Adobe Flash plugina je ta da Youtube prestaje koristiti Flashu svojim videima i prelazi na HTML5 i to na svim internet preglednicima.

Apple kaže ne hvala Adobe Flash plugin-u

Apple je izdao prvi iPhone u 2007. godini i on je došao s viješću da Apple neće davati podršku za Flash dodatak nikada. Tada se to nije činio kao veliki problem za Flash, no međutim kako je iPhone bivao sve popularniji problem je bivao sve veći. Danas s preko 75 milijuna prodanih iPhone telefona taj problem za Adobe je značajan.

Odluka Apple-a da ne podrži Flash na svojim uređajima je donijeta ne iz inata, već iz jednostavnog razloga što je mobilnim uređajima jednostavno trebalo previše vremena za učitavanje i premalo memorije s obzirom da ih je trebalo instalirati. U kratkom vremenu i Android je uklonio pred instalaciju Flasha sa svojeg OS-a.

U užurbanom svijetu kojem živimo Flash koji treba instalirati nema šanse ispred HTML5 mr+etode koje ne zahtjevaju nikakvu instalaciju i učitavaju se brže.

Izrada web stranica u Flashu

Kako stojimo s web stranicama u Flashu i njihovom izradom danas? Izrada stranica u flashu kako su često i web dizajneri i programeri isticali je prespora, previše vremena oduzima i nemoguće ih je ažurirati. Tako da i na tom polju HTML5 definitivno pobjeđuje.

Nije sve tako crno

No nije ni sve tako crno za Adobe Flash, naime on je danas i dalje najrašireniji alat za 2D animiranje i 3D simulacije iz jednostavnog razloga zato što je raširen (puno programera i dalje barata Actionscript jezikom) i jeftin za razliku od sličnih softwarea. No koliko će to biti slučaj ne znamo jer se pojavila i na tom polju konkurencija u obliku Google web designer-a.

Stoga ako su vaše stranice napravljene u Adobe Flash, ne samo da su zastarjele iGoogle ih je izbacio iz svoji rezultata pretraživanja, već od sada posjetitelji ih neće moći ni otvoriti.
Stoga vriejme je da izradite nove web stranice.