Dodaj post na Wordpress

WordPress tutorial

Saznajte kako dodati objavu kroz ovaj WordPress tutorial

Prije svega potrebno je se prijaviti u WordPress CMS sustav. To činite tako da preko Vašeg web preglednika upišete u adresu www.vašadomena.hr/wp-admin.
Potom se pojavljuje obrazac za prijavu u WordPress u koji upisujete vaše korisničko ime i lozinku.

Wordpress tutorial -prijava na wordpress

Upute za rad s CMS-om

Kako bi uspješno izradili vaš prvi WordPress post ili objavu objavili smo ovaj WordPress Tutorial za naše korisnike. Prvo pronađite Postovi u meniju s lijeve strane WordPress nadzorne ploče. Klikom na Postovi otvara Vam se podmeni koji sadrži Svi postovi, Dodaj novi, Kategorije, Oznake. Kao što je pokazano u fotografiji ispod.

Wordpress tutorial - Dodaj post u WordPress

WordPress Tutorial

Klikom poveznice Dodaj novi otvara se stranica u kojoj pišete svoj post. Vrlo je slično kao da pišete u Microsoft Wordu.

Prvo tekst polje je gdje upisujete željeni naslov objave ili posta.
Ako pogledate s desne strane nalaze se dvije opcije: Vizualni i Tekst.

Vizualno opcija Vam daje vizualni editor kao u Wordu. Ovdje možete vidjeti alatnu traku s mnogo opcija. Ukoliko ste upoznati s Word-om ta alatna traka će vam biti poznata.
Ukoliko kliknete na Tekstualnu opciju otvoriti će vam se samo tekstualni editor gdje možete pisati HTML sadržaj kao što su embdirane mape, video i drugi HTML kodovi.

U ovom WordPress tutorial za većinu korisnika preporučamo Vizualni editor jer vam ne treba nikakvo znanje programskog jezika kako bi ga koristili.

Na vrhu desne kolone stranice vidjeti ćete Objavi gumb. Klikom na taj gumb objavljujete vaš post odmah. Klikom na gumb Snimi skicu daje vam mogućnost da spremite vaš post kao skicu (sačuvate za kasnije uređivanje). Ukoliko kliknete na gumb Predpregled on vam pokazuje kao vaš post izgleda prije same objave.
Status Vam pokazuje u kojoj je fazi vaš post trenutno, dali je objavljen, skica ili je raspored za objavu postavljen.
Iduća dva gumba pokazuju dali je Vaš post vidljiv korisnicima vaše stranice.

Kategorije objava

Dole ispod se nalazi sekcija gdje su kategorije i oznake koji su dodijeljeni vašem postu. Kategorije i oznake u principu govore u kojoj sekciji ili dijelu vaše web stranice će se prikazati vaša objava ukoliko je to prethodno definirano. U ILI NET marketing agenciji imamo običaj ukoliko radimo web stranicu za vas definirati u samom dizajnu i izradi web stranice gdje će se koji postovi prikazivati smisleno. Na primjer ukoliko vaša djelatnost i sama web stranica ima različite segmente poslovanja, njih definiramo u kategorijama. Tako da ukoliko smo izradili web shop za prodaju auto guma kreirati ćemo kategorije 14”, 15”, 16”, 17” i 20” na primjer.

U sami post možete ručno upisivati vaš tekst, ili ga zalijepiti iz Worda ili sa neke druge web stranice. Fotografije dodajte klikom na gumb Dodaj fotografiju.
Također moguće je zalijepiti tablice iz Excela, grafikone, i slično.

Ovdje možete pogledati mali WordPress tutorial za dodavanje posta u WordPressu na engleskom jeziku.

Ukoliko Vam treba dodatna pomoć ili nešto što nismo saželi u ovom WordPress tutorial slobodno nam se obratite.