google seo algoritam

Uvod u SEO algoritam

Google SEO algoritam

Vjerojatno ste čuli već za pingvina (penguin), pandu (panda) i kolibrija (hummingbird). No ako niste SEO profesionalac vjerojvatno vam nije poznato da su to nazivi za Google SEO algoritam. U očekivanju je ažuriranje Google-ovo posljednje ažuriranje svoje tražilice. Odnosno alogritma kodno nazvanog Penguin. Ovdje vam ukratko objašnjavamo Googleova ažuriranja rezultata pretraga. Posljednjih 5 godina a uzrok je naravno što se SEO optimizacija konstantno razvija.

google seo algoritam

Panda (26 ažuriranja)

Ako ste fousirani s kreiranjem sadržaja internet stranice visokog sadržaja onda je Panda vaš prijatelj. Panda je “nagradila” visokom pozicijom web stranice kvalitetnog sadržaja. Eliminirala je stranice koje su koristile puno plaćenih backlinkova. Panda je utjecala kod 12% pretraživačkih rezultata. Panda je “kaznila” stranice popularno zvane farme sadržaja sa automatskim generiranim sadržajem i preuzimanjem sadržaja s drugih stranica. Do sada je Panda je imala 26 ažuriranja i posljednje je bilo u Travnju 2014. godine koje je utjecalo na 7,5% pretraga.

Penguin (5 ažuriranja)

Penguin ažuriranje je ciljano kod web stranica koje su koristile SEO tehnike koje su prekršile Google vodič za izradu kvalitetnih stranica. Te stranice su koristile pretrpavanjem stranica s ključnim riječima ili brojevima telefona, kupovanje ili prodaju linkiranog sadržaja, neprirodnih linkova i komentara na forumima. Sve kako bi došle do boljih pozicija pri Google tražilici. Ovo ažuriranje je utjecalo do 3% pretraga.

Knowledge Graph (2 ažuriranja)

“Sadržaj, ne poveznice,” to je kako Google opisuje Knowledge Graph, ažuriranje koje je omogućilo da tražene riječi moraju omogućiti bolje informacije od samih poveznicama prema stranicama. To povezuje pretragu uz desno smještene slike, mapu i druge informacije koje se povlače s društvenih mreža poput Google+ stranica, stoga je dobro imati Google+ stranicu.

Hummingbird (objavljen 20.8.2013.)

Google je zadržao najbolje dijelove prethodnih ažuriranja i dodao nove elemente u pretragama kao što su “konverzacijska pretraga” koja uključuje pretrage pitanjem.

Pigeon (objavljen 24.7.2014.)

Google-ovo posljednje ažuriranje ima veliki utjecaj na rezultate pretrage na lokalnoj razini. Ovo ažuriranje približava vam rezultate na lokalnoj razini vezano uz vašu lokaciju osobito ako pretražujete s mobilnim uređajima.

Naveli smo nekoliko bitnih informacija vezanih uz SEO jer u ILI NET-u detaljno pratimo i educiramo se kako bi bili pri izradi internet stranica što konkurentniji.