izrada mobilnih web stranica za google

Izrada mobilnih web stranica

Zašto je izrada mobilnih web stranica postala važna?

Sigrno ste zamijetili novost kog Google pretraživanja u posljednje vrijeme da kod određenih internetskih stranica piše “mobile-firendly” i vjerojatno se zapitali zašto je tomu tako, to će nam dati odgovor na pitanje zašto je izrada mobilnih web stranica bitna i zašto to netko treba osim isključivo zbog vizualne pristupačnosti.

Google je objavio da će proširiti svoju uslugu “mobile-friendly” stranica u pretragama počevši s 21. travnjem. U prijevodu to znači da će internet stranice s sučeljem za mobilne uređaje imati svojevrsu prednost predo ostalima koje to nemaju. Dakle imate manje od dva mjeseca da redizajnirate postojeću internetsku stranicu ili započnete s procesom izrada mobilnih internet stranica. Promjena u Google alogritmu će biti na svim jezicima i Google kaže da će imati “značajan utjecaj” na njihove rezultate pretrage.

Izrada mobilnih web stranica dobre pozicije na Google

A kada Google koji je inače oprezan u davanju izjava kaže da će utjecaj na pretrage biti “značajan” to treba uzeti za ozbiljno. Kao rezultate te promjene kažu iz Google-a da će korisnici lakše pronaći relevantan sadržaj njihove pretrage i optimiziran za njihove uređaje.

izrada mobilnih web stranica za google

“Kada je riječ o pretragama preko mobilnih telefona, korisnici trebaju dobiti relevantne i ažurirane rezultate po mogućnosti prilagođene njihovim uređajima. Kako upotreba pametnih telefona je u porastu, naš algoritmi se moraju prilagoditi tom trendu izrada mobilnih web stranica. U prošlosti osigurali smo da je internet stranica pravilno konfigurirana i pregledan za moderne uređaje. Uveli smo značku koja pomaže korisnicima “mobile-friendly” te App Indexing kako bi dobili sadržaj putem mobilnih aplikacija.”
Piše Takaki Makino, Chaesang Jung, i Doantam Phan iz Googlaa na njihovom službenom blogu.

Alati za developere

Kao još jedan pokazatelj tog trenda vaši webmasteri odnosno ljudi koji su vam izradili internetsku stranicu su dobili poruku odnosno upozorenje preko alata Google Alat za developere. Ukoliko vaše web stranice nisu “mobile-friendly”, što sugerira da je moguće da vaša internetska stranica padne u rezultatima pretraga ukoliko nije pripremljena za mobilne uređaje. Nije iznenađujuće što Google daje više pažnje izradi mobilnih web stranica već iznenađuje što su bili ljubazni pa dali datum, što im inače nije praksa.

Stoga ukoliko imate stranice koje su zastarjele, i stalo vam je do vaše pozicije na Google obratite se u ILI NET za redizajn vaše internet stranice ili izrada mobilnih internet stranica što prije kako ne bi osjetili na padu posjeta učinak ne optimizirane internetske stranice.