Koja je razlika između web dizajna i web developmenta ili programiranja?

Neovisno da li želite ažurirati vašu postojeću web stranicu ili izraditi novu, vjerojatno ste se upitali koja je razlika između web dizajnera i programera i što vam u konačnici je potrebno.

Ta dva pojma su usko povezana, no lako i zbunjuju. Vrlo je važno znati razlike i da li vam je potreban dizajner ili programer. U daljnjem tekstu pokušati ćemo vam pomoći objasniti razlike između ta dva pojma.

Naravno unutar naše marketinške agencije ILI NET u sklopu timova za razvoj aplikacije i web stranice imamo i web dizajnere i programere koji će vam pomoći da vaš projekt na internetu bude izrađen po profesionalnim standardima.

Što radi web dizajner?

Web dizajneri su zaduženi za umjetnički dojam vaše web stranice te kako bi ukomponirali različite dijelove web stranice u jednu cjelinu. Web dizajneri ne rade vašu web stranicu, oni koriste programe poput Photoshop-a ili Illustratora kako bi kreirali prototip izgleda vaše početne stranice i unutrašnjih stranica.

Ne samo da vam web dizajner daje dobru ideju, nego i krucijalni dio razvoja vaše web stranice, koja kasnije pomaže programerima da izrade stranice prema zadanom dizajnu i funkcionalnostima.

Osima vizualnoga aspekta od web dizajnera kreće sve. Oni uključuju i razne mogućnosti koje će biti uključene na vašu web stranicu poput obrazaca, interaktivnih aplikacija, logičkih korisničkih aplikacija i drugoga. Stoga web dizajner mora poznavati sve segmente stranice.

Što radi web programer?

Nakon što smo objasnili ulogu web dizajnera u projektima izrade web stranica, sada ćemo objasniti što rade front-end developeri. Gdje web dizajner kreira eksternu školjku vaše web stranice, programer ili developer je onaj koji je odgovoran da svi elementi na stranici rade kako treba.

Na primjer ukoliko web dizajner kreira call-to action gumbe na početnoj stranici, oni moraju biti programski kodirani kako bi osigurali da korisnici kada ih kliknu oni imaju pravilan response odnosno odgovor za programerski zahtjev.

Isto se odnosi na svaki drugi element na stranici neovisno da li se radio o aplikativnom dijelu, obrascima, navigaciji i drugim segmentima web stranice.

Programeri rade najčešće u content management sistemina (CMS) kao što je WordPress ili Joomla, no također zanju i prisati programski jezik u HTML, PHP i CSS.

Zaključak

Sve u svemu web dizajn i web development su različite djelatnosti, no oba su ključna ukoliko želite imati estetski zadovoljavajuću i funkcionalnu web stranicu.

Ni jedan nije važniji od drugog jer pri izradi stranica vam je potrebno oboje kako bi vaša stranica zaživjela.

Danas ima i svestranih web dizajnera odnosno programera koji imaju znanje i iz jednog odnosno drugog područja. Te će za većinu ne zahtjevnih stranica biti i dovoljan web dizajner sa znanjem programiranja i programer sa znanjem dizajna, no ukoliko se radi o zahtjevnijim projektima poput izrada aplikacija, trgovina, portala ili drugoga osigurati će vam kvalitativna agencija koja ima tim takvih ljudi, stručnjaka u svojoj domeni.

Ostale objave

Web Dizajn
,

Web dizajn ili web development?

Sve u svemu web dizajn i web development su različite djelatnosti, no oba su ključna ukoliko želite imati estetski zadovoljavajuću i funksionalnu web stranicu.
SEO analiza web stranica
,

SEO analiza vaših web stranica

Prije kvalitetne SEO optimizacije web stranica moramo napraviti SEO analizu web stranica ili trgovine kako bi znali koji su koraci za bolji ranking vaše stranice
google seo algoritam
,

Kako objaviti moju stranicu na Google-u?

Uključivanje vaše stranice na Google pretrage je jednostavno i besplatno. Alat koji vammože pomoći u tome se zove Google Search konzola.
najbolji cms sustavi

Koji je najpopularniji CMS sustav?

Vjerojatno ste se s ovim pitanjem susreli koji je najbolji i najpopularniji CMS sustav u svijetu? Također developeri koji rade na određenim sustavima će vjerojatno hvaliti “svoj” sustav kao najbolji
GDPR

Jeste li spremni na GDRP?

GDPR je pravna regulacija koja je namijenjena zaštiti podataka i privatnosti unutra Europske unije. Ne primjena ove regulative za tvrtke se kažnjava s vrlo visokim kaznamapočevši od 01.01.2018. godine.
vaša tvrtka na google maps
,

Dodajte vašu adresu u Google maps

Kako bi uspješno dodali adresu vaše tvrtke u google maps morate prije svega kreirati Google Business account. U ovom turorijalu ćemo vampojasniti kako da dodajte vašu adresu u Google maps i to učinite samostalno.
Proizvod u web shopu

Dodavanje proizvoda u web shopu Tutorial

Nakon što vam izradimo web shop u ILI NET-u, kako bi prošli sa izradom što jeftinije nudimo vam opciju samostalno dodavanje proizvoda u web shopu.
Cijena dostave u web shopu
,

Određivanje cijena dostava u web shopu

Prilikom izrada web shopa razmislite o glavnim načinima organiziranja dostave i formiranju cijena dostava u web shopu.