Izrada brenda

Brend, identitet i dizajn logotipa

Razlike između Brenda, identiteta i dizajna logotipa

Logotip nije vaš Brand. Logo dizajn, dizajn vizualnog identiteta i branding imaju različite uloge, koje zajedno tvore imidž tvrtke ili proizvoda.

S obzirom na smo primjetili da navedeni termini dosta zbunjuju naše klijente odlučili smo pojasniti terminologiju.
Što je Brand?
Brand je korporativni imidž tvrtke koji kupac percipira u cjelini.
Što je identitet?
Vizuali identitet su vizualni aspekti dijela ili cijelog brenda.
Što je logotip?
Loogipt identificira tvrtku u najjednostavnijoj formi putem zaštitnog znaka iliikone.

Brand

Mnogo ljudi vjeruje da se brand sastoji od nekoliko elemenata – nekih boja, logotipa, fotnova, možda slogana i možda neke muzičke podloge. U stvarnosti brand je puno kompleksniji. Ukratko brandommožemo nazvati “korporativnim imidžom”.
Glavna ideja branda je da uhvati sve čimese tvrtka bavi, sve što posjeduje i proizvodi. Glavna ideja iza toga je pokazati kupcima što čini vašu tvrtku, za što se bori, koje vrijednosti zastupa i zašto.
Kao primjer navesti ćemo svimapoznatu tvrtku Apple. Apple je tvrtka koja ima jaku etičnost, koja je okarakterizirana kroz volunterizam, podršku za dobre ciljeve i involiviranost u zajednici. Te vrijednosti su evidentne kroz sve što rade: kao kroz njihove proizvode, oglašavanje, pa sve do podrške korisnicima.

Identitet

Jedna od glavnih uloga Branda je njegov identitet.
U većini slučajeva dizajn vizualnog identiteta je baziran na materijalima vezanim uz tvrtku. To je skupina pravila kako koristiti vaš identitet kroz sve vaše materijale. Koje boje koristiti, koje fontove, koje layout-e,mjere i drugo. Te mjere osiguravaju da dizajn tvrtke je dosljedan, a time da i Brand bude prepoznatljiv.

Logotip

Logotip služa za identificiranje tvrtke koristeći zaštitni znak, zastavu, simbol ili potpis. Logo ne prodaje direktno, niti opisuje vaše poslovanje. Simbolika logotipa treba indirektno opisivati vaš posao, a ne obratno.

0 odgovori

Odgovorite

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.