Izrada marketing plana za firme

Što imati na umu kod izrada marketing plana

Kako bi Vaše poslovanje uspješno se razvijalo treba vam kvalitetan marketing plan. Pravi marketing plan ima za zadatak identificirati sve aspekte počevši od vaše targetirane ili ciljane skupine, kako ćete im pristupiti, te kako ćete od postojećih klijenata napraviti lojalne kupce.

Ukoliko je izrada marketing plana napravljena profesionalno dobiti ćete uvid u poboljšanje vašeg poslovanja i organizacije vašeg poslovanja. Kako bi vam u tome pomogli ILI NET kao uspješna marketinška agencija vam u ovom članku objašnjava kako do kvalitetnih izrada marketing plana i što uključiti u njega.

 1. Ciljana skupina
 2. Pri izradi plana morate voditi računa o vašoj ciljanoj skupini u vašem poslovanju. Ciljana skupina se najčešće određuje prema demografiji (npr. spol, dob), profilnoj skupini (njihvim interesima) i njihovim potrebama vezanim uz vaš proizvod.
  Ukoliko jasno identificirate vašu ciljanu skupinu kupaca to će vam olakšati i odretiti vaše oglasne i marketinške aktivnosti kako bi što lakše komunicirali putem oglašivačkih kanala s vašom ciljanom skupinom.

 3. Marketing i oglašavanje
 4. Nakon što znate vašu ciljanu skupinu puno lakše je odretiti vaš branding, dizajn i metode oglašavanja koje koristi vaša ciljana skupina. Time ćete puno uštediti jer ne morate koristiti masovne kanale oglašavaja, već se možete obratiti samo vašoj skupini kupaca personalizirano.

 5. Prodajna strategija
 6. To je esencija vašeg poslovanja. Time određujete dali se u prodaji definirate kao brza usluga ili sustav koji će opetovano vaši klijenti naručivati. To opet ovisi o vašem proizvodu, cilju poslovanja i ciljanoj skupini.

 7. Određivanje cijena i pozicioniranje na tržištu
 8. Cijene vaših proizvoda i vaš marketing plan moraju biti usklađeni. Na primjer ukoliko se želite pozicionirati na tržištu kao eskluzivni brand u vašoj branši s niskim cijenama postići ćete kontra efekt, odnosno odvratiti kupce od kupovine vaših proizvoda.

 9. Plan distribucije
 10. Vaš plan distribucije određuje kako će vaših kupci naručivati i kupovati do vas. Na primjer dali će vaši kupci kupuovati od vas direktno preko vaše trgovine ili preko vaše web stranice? Dali ćete imati distributere ili partnerske tvrtke koje će nuditi vaš proizvod?

 11. Sažetak
 12. DAkle nakon ovih poznatih paramatara radimo sažetak svih aspekata i to je ujedno marketinški plan vaše tvrtke. Tu se definiraju buđeti, rade planovi prihoda kroz godinu i očekivanog marketing efekta.

0 odgovori

Odgovorite

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.