Izrada marketing plana za firme

Što imati na umu kod izrada marketing plana

Izrada marketing plana kao strategija

Kako bi Vaše poslovanje uspješno se razvijalo treba vam kvalitetan marketing plan. Pravi marketing plan ima za zadatak identificirati sve aspekte počevši od vaše targetirane ili ciljane skupine, kako ćete im pristupiti, te kako ćete od postojećih klijenata napraviti lojalne kupce.

Ukoliko je izrada marketing plana napravljena profesionalno dobiti ćete uvid u poboljšanje vašeg poslovanja i organizacije vašeg poslovanja. Kako bi vam u tome pomogli ILI NET kao uspješna marketinška agencija vam u ovom članku objašnjava kako do kvalitetnih izrada marketing plana i što uključiti u njega.

Ciljana skupina

Pri izradi plana morate voditi računa o vašoj ciljanoj skupini u vašem poslovanju. Ciljana skupina se najčešće određuje prema demografiji (npr. spol, dob), profilnoj skupini (njihovim interesima) i njihovim potrebama vezanim uz vaš proizvod.
Ukoliko jasno identificirate vašu ciljanu skupinu kupaca to će vam olakšati i odrediti vaše oglasne i marketinške aktivnosti kako bi što lakše komunicirali putem oglašivačkih kanala s vašom ciljanom skupinom.

Marketing i oglašavanje

Nakon što znate vašu ciljanu skupinu puno lakše je odrediti vaš branding, dizajn i metode oglašavanja koje koristi vaša ciljana skupina. Time ćete puno uštediti jer ne morate koristiti masovne kanale oglašavanja, već se možete obratiti samo vašoj skupini kupaca personalizirano.

Prodajna strategija

To je esencija vašeg poslovanja. Time određujete dali se u prodaji definirate kao brza usluga ili sustav koji će opetovano vaši klijenti naručivati. To opet ovisi o vašem proizvodu, cilju poslovanja i ciljanoj skupini.

Određivanje cijena i pozicioniranje na tržištu

Cijene vaših proizvoda i vaš marketing plan moraju biti usklađeni. Na primjer ukoliko se želite pozicionirati na tržištu kao ekskluzivni brand u vašoj branši s niskim cijenama postići ćete kontra efekt, odnosno odvratiti kupce od kupovine vaših proizvoda.

Plan distribucije

Vaš plan distribucije određuje kako će vaših kupci naručivati i kupovati do vas. Na primjer dali će vaši kupci kupovati od vas direktno preko vaše trgovine ili preko vaše web stranice? Dali ćete imati distributere ili partnerske tvrtke koje će nuditi vaš proizvod?

Sažetak

Dakle nakon ovih poznatih parametara radimo sažetak svih aspekata i to je ujedno marketinški plan vaše tvrtke. Tu se definiraju budžeti, rade planovi prihoda kroz godinu i očekivanog marketing efekta.