vrste emailova

Vrste email računa

Koje imamo vrste email računa?

Danas na poslu šaljemo puno emailova, putem našeg računala, laptopa, mobitela i tableta. No niste sigurni koja vrsta email računa je pogodna za vaše poslovanje? objasniti ćemo Vam u ovom članku.

POP3 protokol

POP, ili Post Office Protocol, je način zaprimanja emaila koji je pomalo zastario u današnje vrijeme. No unatoč ova vrsta email računa tome POP3 protokol je i danas najpopularniji način zaprimanja emaila. POP3 protokol kreira lokalne kopije emailova preko servera na vašem računalu i na taj način ne guši vam i ne zauzima prostor na serveru.
Što u prijevodu znači ukoliko imate domenu s web stranicom prostor od 1000MB ovo je idalje najjeftiniji i najbolji način za postavljanje vašeg poslovnog emaila.

IMAP ili internet messenger protokol

Usporedo s POP3 vrstom email računa, IMAP vam omogućuje logiranje na više različitih email računa u istoj domeni i da sa više računala, tableta ili mobitela možete vidjeti jedan te isti email. Ti emailovi su smješteni na vašem serveru i prednost je što su dostupni od bilo gdje, no međutim manjak je što pune brzo prostor na vašem serveru i time su u konačnici puno skuplji jer je potrebno kontinuirano povećavati prostor.

Microsoft Exchange (MAPI)

Ukoliko uspoređujemo vrste email računa poput IMAP-a i POP-a, MAPI je način na koji aplikacije i email klijenti komuniciraju preko Microsoft Excange servera i nudi mogućnosti poput IMAP emailova, kontakt lista, sinkroniziranje emailova, kalendara i drugim mogućnosti spojene sve u lokalne email klijente i aplikacije. Ovu funkciju je brendirao i zaštitio Microsoft i zove se ActiveSync.
No ovakva vrsta email računa mogu koristiti samo tvrtke koje imaju zakupljen prostor ili vlastite servere na Microsoft platformi.