desktop publishing

Desktop Publishing ili DTP

Desktop publishing ili popularno DTP je zanimanje koje uglavnom dolazi nakon grafičkog dizajna neke pripreme za tisak, te DTP treba prilagoditi tehnici tiska za koju je namjenjena.

Nažalost danas u Hrvatskoj bilježimo poplavu grafičkih dizajnera i slobodnjaka (freelancera) koji će obaviti grafički dizajn za različite proizvode, no nažalost neznaju te fileove pripremiti za tisak, te najčešće dolazi do grešaka u tisku, krivih boja, pucanja logotipa i fontova i drugo.

Stoga u ovom članku u kratko opisujemo kako desktop publishing (DTP) možete kvalitetno i profesionalno odraditi u ovih 6 koraka: dizajn, priprema, tekst, fotografije, priprema fileova i tisak.

  1. Grafički dizajn i osmišljavanje

  2. Prije same pripreme dokumenta za tisak dolazimo prvo do faze grafičkog dizajna. Ovaj proces određuje osnovnu formu vaše pripreme. Grafički dizajn dokumenta trebao bi obuhvatiti slijedeće: koncept, odabir boja, odabir fontova, odbair fotografija i objekata.

  3. Postavljanje dokumenta prije samog dizajna

  4. Prije samog dizajniranja potrebno je kvalitetno postaviti dokument što u prijevodu znači: određivanje veličine dokumenta (najčešće mjerilo :), postavljanje marigna unutar dokumenta, postavljanje kolona, postavljanje blled ili napusta, odabir primarnih i sekundarnih boja (CMYK ili Pantone), te definiranje paragrafa i ostalih tekstova.

  5. Baratanje s tekstom

  6. Tekst može biti u nekoliko formi unutar vašeg dizajna. A to su ili paragraf tekst (najčešće kod prijeloma knjiga i časošisa) ili artistic tekst kod letaka, posjetnica i slično. Esencijalno je da tekst bude čitak, odnosno prave veličine i u ne više od dvije boje, kako bi se što lakše otisnuo. Također primarno je da se svi tekstovi pretvore u krivulje prije izrade filea za tisak.

  7. Obrada fotografija

  8. Bez obzira dali koristitte skanirane fotografije, fotografije s interneta ili profesionalno fotografirane fotografije, bitno je da su minimanle rezolucije od 300dpi. To podrazumijeva da će biti dovoljno kvalitetne za tisak. Također moraju biti u paleti boja prilgođenoj za tehniku tiska. Moguće palete boja su CMYK, Grayscale, Black and white, Panotone color, Mono color, Duo color, Tri colo i dr.

  9. Piprema filea

  10. Nakon što vaš dizajn izgleda zadovoljavajuće, potrebno ga je pripremiti za tiskaru. Takvi fileovi se najčešće isporučuju u PDF Prepress formatu, dakle nekomprimiranom PDF-u i obično su velikog broja MegaByta. Dakle takav PDF dokument mora zadovoljavati: fontove u krivuljava, boje prilagođene za tisak svih objekata, napust, definiranje doradnih zadataka (obično u posebnom fileu), imozicija, montaža i slično.

Svakako prepuručamo dizajnerima prije slanja fileova nama na tisak da isprintaju digitalno jedan uzorak svojim materijala, dostave nam ih, te ih svakako provjere ili se konzultiraju s nama. Time je postotak greške umanjen znatno.

0 odgovori

Odgovorite

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.